Hvordan bruker man et kantebåndsapparat

Hvordan bruker man et kantebåndsapparat

Hvordan bruker man et kantbåndsapparat og hvordan kan man stille det inn slik at resultatet blir som ønsket? Jeg viser i dette innlegget trinn for trinn alt fra hvordan du trer kantbåndet til hvordan du stiller det inn til slutt. Når man får til å bruke apparatet vil jeg si det er en gamechanger! Nå går det enda raskere enn før å sy bodyer og nattdrakter.

Jeg syr kantbånd som er 4.2 cm bred altså 42 mm og kjøper de som regel ferdige på rull. Du kan også lage bånd selv av det stoffet du bruker.

Har du ikke apparat ennå kan jeg si at de mest vanlige apparatene på barneklær er fra 32-42 mm på størrelse. Jeg monterer apparatet på en covermaskin, men en helt vanlig symaskin kan også bruke disse apparatene.

Før vi begynner er du nødt til å tre maskinen din med ønsket farge på tråder. Jeg bruker de to nålene til venstre når jeg syr, men dette er opp til hver enkelt og står gjerne i manualen maskinen du bruker hva slags nåler du skal bruke. Har du en symaskin som har kantebåndsfot benytter du deg gjerne av denne. (Ofte er disse syfotene gjennomsiktige med en liten kant). Sjekk også at nålene du har er fine.

 

La oss starte å montere apparatet:

  1. Start med å tre kantbåndet inn i kantbåndsapparatet.

2. Bruk en pinsett til å dra kantbåndet helt gjennom apparatet og når det kommer ut dytter du båndet fremover ved hjelp av en pinsetten i retningen mot syfoten. Jeg venter med å feste selve kantebåndsapparatert. 

3. Dra kantbåndet inn under syfoten. Pass på at ingen av lagene krøller seg noen steder underveis.

4. Plasser apparatet slik at stingene vil treffe til den venstre siden av båndet. De linjene som er øverst på syfoten viser hvor stingene vil treffe. Når du har gjort dette setter du syfoten ned og skrur fast skruene eller fester apparatet med tape eller lærertyggis.

Lag deg en prøvelapp å se hvordan sømmen blir. Er du ikke helt fornøyd ennå? Da har jeg noen flere tips på hvordan man justerer apparatet.

Juster kantebåndet: 

Er du ikke helt fornøyd med hvordan kantbåndet blir sydd på kan du gjøre noen justeringer. De fleste apparater har nemlig to skruer som man kan stille på etter hvordan man vil at kantbåndet skal sys på. Tingen med disse to skruene er å endre på hvordan kantbåndet blir brettet.

A1 skruen flytter på det øverste båndet (A2). B1 skruen flytter båndet som er brettet nederst (B2). 

Jeg er glad i at sømmen på fremsiden og baksiden av kantbåndet treffer så nært stoffkanten som mulig og at sømmen er helt inntil skillet mellom kantbånd og stoffet på baksiden.

Hvordan gjør man innstillingen?

For å få det slik som på bildet over justerer jeg bare skruen som gjør at båndet som ligger øverst flytter på seg. Det øverste båndet skal nemlig ende opp med å være sydd på litt mer til venstre enn det nedre båndet som ligger litt mer til høyre. Prøv deg frem å se hva slags innstilling du trenger for din maskin.

Når jeg er fornøyd med kantingen ser det slik ut:

Vanlige utfordringer som dukker opp når man syr med kantbånd:

Kantbåndet blir for stramt når jeg syr det på stoffet

Du kan stille ned på differensialen å se om det hjelper.

Kantbåndet sklir ut

Du kan forsøke å bytte på hvilken nåler du bruker, f.eks. bruker du den til venstre og den i midten kan du heller ta den i midten og den til høyre. Sjekk også at du bruker riktig syfot beregnet for kanting. Funker ikke noen av disse forslagene kan du feste en nåleeske/legokloss f.eks. tett opp mot kantbåndet på venstre side. Denne hindrer båndet i å skli ut.

Jeg får masse hoppesting

Du kan tre om maskinen på nytt, sjekke at nålen er god eller om du bruker du rett nål? Ellers er det flere grupper på facebook man kan spørre om råd.

Det er vanskelig å kante i buer

Dette med buer er rett og slett en øvelse, men pinsetten et veldig godt hjelpemiddel å bruke her. Pass på at du ikke drar for mye i stoffet.

Nålene knekker

Det er mulig du må opp en størrelse på nålen.

Tilbake til bloggen