Sy med projektor

Sy med projektor

Å sy med projektor er kort fortalt å bruke projektoren til å projektere et digitalt symønster direkte på stoffet. Projektorsying er en økende trend og flere velger å skaffe seg en. Det er veldig moro og absolutt noe man har gleden av å bruke. Til de som er glade i PDF mønster vil jeg si dette er en gamechanger.

Hvorfor sy med projektor?
Hvorfor skal man bruke projektor? Svaret på det er at det forenkler en god del og det er veldig tidsbesparende. Ved bruk av projektoren trenger du ikke å skrive ut mønsteret, trimme kanter, lime og tegne av. Projektoren kan nemlig projektere mønsterdelene direkte på stoffet.

Projektorfiler har ofte:

  • Tykkere streker uten striplete linjer
  • En tykk skrift som er veldig tydelig å lese 
  • Layer inkludert for hver størrelse
  • Et lag for kalibrering
  • Et lag for teksten
  • En svart bakgrunn som brukes når man syr med mørke stoffer
  • Svart og hvit tekst

Illustrasjon av et mønster som er laget til sying med projektor.

Litt om valg av projektor
Det finnes veldig mange projektorer å velge blant, særlig i USA er det mange modeller vi ikke har her i Norge. Da må man undersøke hvilke andre modeller som kan virke til formålet.

Har du ikke mer enn 1.5 meter fra klippeboret til projektoren bør du gå for en “Short Throw” modell. Short throw vil si at den lyser et stort bilde på kort avstand. Selv har jeg en Epson TW-610 (Short Throw). Det er ikke mer enn ca 1.4 meter mellom projektoren og klippebordet mitt så den fungerer utmerket.

Ellers er den mest kjøpte projektoren Vivimage Explore 2 som er en mini projektor og kan kjøpes på Ebay. Denne kan brukes hvis du har god nok avstand mellom projektor og tak/vegg.

Husk å få riktig støpsel hvis du kjøper på Ebay så du kan bruke den her i Norge.

Tilkobling
Du kobler til med f.eks. HDMI eller WIFI. Jeg foretrekker absolutt WIFI for jeg syns det er enklest å koble til trådløst.

Kalibrering
Det viktigste du gjør når du skal bruke en projektor er å kalibrere den for å sikre at den projiserer i riktig størrelse. Jeg lastet ned en kalibreringsfil i en gruppe på facebook som heter “projectors for sewing”. Du finner også alt du trenger å vite i den gruppen når du skal kalibrere.

Sasha Sewist har laget en guide her for de som skal kalibrere.

https://docs.google.com/document/d/1Q8g3glHrMs32wOBWS4Gasg20dXVAp76ljKXiPgIMH5A/edit?usp=sharing

Husk at dette steget kan man ikke hoppe over for da vil man ende opp med mønsterdeler som vises i feil størrelse.

Åpne projektorfilen
Du åpner projektorfilen i programmet som heter Acrobat Reader. Du har “layers/lag” til venstre side i menyen å huker av for den størrelsen du vil sy. Skal du blende flere størrelser huker du av for de du trenger.

Jeg bruer “zoom” funksjonen og stiller den inn på det jeg må ha den på for at alt skal bli korrekt. Velg også “kalibrering” slik at du kan kontrollmåle etterpå for å få korrekt størrelse på mønsteret.

Trykk på “vis” deretter “Lesemodus” når du er klar for å bruke projektorfilen. Jeg bruker alltid lesemodus når jeg bruker projektorfiler (også når jeg kalibrerte første gang).

Det du får opp når du trykker på laget som heter “kalibrering” er et rutenettet. Ta frem målebandet ditt og sjekk at du får korrekte mål som er oppgitt. Når dette stemmer er klar for å starte!

Jeg har valgt å sy i størrelsen 74 og kan nå velge om jeg vil klippe mot brett eller et helt forstykke. Skal du blende størrelser huker du bare av for de du trenger.

Kjøp av projektor
Jeg vil anbefale å gjøre mye research før du går til innkjøp av en av projektor. Det er mye informasjon på siden Projectors for Sewing, og jeg vil anbefale å bli med og se hvilke oppsett folk har for å få litt inspirasjon. Lykke til!

Tilbake til bloggen